„Hledání“ Jana Svobody (foto/video)

Už niekoľko rokov sa v októbri oplatí nasmerovať svoje kroky do budovy na nábreží Váhu v Piešťanoch. Pretože už 18. rok sa v Dome umenia koná Festival českého a slovenského umenia pod názvom PIEŠŤANSKÉ RENDEZVOUS. V pestrom programe festivalu sa začiatkom mesiaca november verejnosti predstavil aj umelec z Českej Vysočiny Jan Svoboda, ktorý dňa 3.11. uviedol na vernisáži výstavy HLEDÁNÍ svoje abstraktné diela – maľby a sochy.

Krátko po piatej večer sa výstavný priestor v Galérii Domu umenia zaplnil návštevníkmi na ktorých čakali diela vyznačujúce sa jednoduchosťou, no aj neodškriepiteľnou, starostlivou kompozíciou.

Atelier Hlavina

Vernisáž otvorila prvými tónmi harfy Katarína Turnerová, prvá harfistka Slovenskej filharmónie. Nežné melódie krásne dopĺňali atmosféru diel Jana Svobodu. Vernisáž uviedla a následne moderovala riaditeľka Domu umenia v Piešťanoch Edita Bjeloševicová. O tvorbe krátko prehovorila Viera Žáková, ktorá kurátorsky pokryla výstavu pripravenú spolu s umelcom. O aktivitách Atelieru Hlavina a konkrétne prezentovaných dielach povedal zopár slov aj spisovateľ, režisér, scenárista, ilustrátor a príležitostný sochár Silvester Lavrík. Na vyzvanie pani riaditeľky následne pred mikrofón predstúpil dlhovlasý pán s veľkým úsmevom, v rozťahanom tričku, v rifliach a s milým prízvukom Českej Vysočiny sa prítomným predstavil ako ten, čo má na svedomí všetky obrazy a objekty v miestnosti. Svojím humorom a bezprostrednosťou bavil svoje publikum a na prvý pohľad bolo jasné, že tento pán, Jan Svoboda, svoje umenie robí celým svojím srdcom.

Je zbytočné hovoriť o tom, že jeho umenie vyvoláva v divákovi množstvo otázok, to predsa vyvoláva každé umenie, no umenie Jana Svobodu je predsa len v niečom iné. V jednotlivých farebných plochách lietajú jednoduché objekty v presnej kompozícií a ich jednoduchý názov vám presne prezradí načo sa práve pozeráte, napriek tomu Vám necháva priestor aj na vlastnú interpretáciu videného. Tak sa prechádzate medzi obrazmi, pozeráte sa a hľadáte v nich niečo viac, pýtate sa samých seba, rozmýšľate, no až do momentu kedy si prečítate popisku, na ktorej je názov diela, ktorý jasne hovorí „Čierny obdĺžnik“, alebo „Zelený hranol“, letmo sa pousmejete a uvedomíte si, že to snáď neznamená naozaj nič iné, len hru tvarov a olejových farieb na plátne. Také je umenie Jana Svobodu, krásne vo svojej jednoduchosti a jasnosti.

Po ďalších skladbách, ktoré odohrala pani Katarína Turnerová sa na záver všetkým hosťom a umelcovi prihovoril pán Marián Turner generálny riaditeľ Lúčnice. A následne sa návštevníci prechádzali galériou a horlivo diskutovali či už so známymi, neznámymi, s umelcom alebo organizátorkou, vo väčšine prípadov najmä o umení. A po poháriku dobrého vínka vína, a toho veru nebolo málo, a príjemne stráveného podvečera sa spokojný dav pomaly rozchádzal v Piešťanskej tme.

Ak ste vernisáž nestihli, môžete ľutovať, no nemusíte zúfať, umenie Jana Svobodu si môžete pozrieť až do konca novembra, pretože výstava trvá až do 30.11.2016. A i keď tam už nestretnete bezprostrednosť a úsmev dlhovlasého pána v rozťahanom tričku, budete zaiste cítiť pozostatok úžasnej atmosféry, ktorá sa v priestoroch Domu umenia v podvečer vernisáže v nahromadila.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *